Den ultimata guiden som listar fördelar och nackdelar med bränslebilar, hybrider och elbilar.

Artikel

Välj rätt drivmedel för din livsstil

Vilket drivmedel du ska välja beror på hur du använder din bil. I den här artikeln hjälper vi dig att hitta rätt.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Vilket drivmedel passar dig?

Vad är det egentligen för skillnad på laddhybrid och elhybrid? Kan man dra husvagn med elbil? När är bensin- eller dieselbil bäst? Här har vi listat 6 vanliga behov så att du själv kan komma fram till vilket drivmedel som passar just dig och din livsstil bäst.

Köra långt
För dig som kör längre sträckor är det fortfarande bensin och dieselbilar som tar dig längst utan stopp, hybrider kommer på en andra plats och sist hamnar elbilar. Dock har många nya elbilar idag en räckvidd på upp till hela 50-60 mil, så skillnaderna minskar på den här fronten. 

Att ta steget från bensin eller diesel till el kan kännas som en stor förändring eftersom det innebär att du ibland kommer behöva anpassa resorna efter laddstationerna. Men glöm inte att säker långkörning ändå innebär många pauser. 

För dig som kör där det är glest mellan laddstationerna och behöver större flexibilitet vad gäller hur långt du kan köra utan att ladda så kan en laddhybrid passa bra. Då kan du köra på el men slippa räckviddsångesten då förbränningsmotorn tar över tills du hittat en lämplig laddstation.

Minskad miljöpåverkan
Vill du köra klimatneutralt utan utsläpp och har möjlighet att ladda bilen hemma eller på jobbet så kan du få en smidig vardag med elbil. Elbilen är solklar vinnare när det kommer till utsläpp, hybriden kommer på en andra plats och bensinbilar och dieselbilar är fortfarande de största miljöbovarna. 

Om man jämför med traditionella bränslebilar så är en laddhybrid ett miljövänligare alternativ med lägre utsläpp. Har du väldigt begränsade möjligheter att ladda din bil men ändå vill göra det du kan för miljön så är elhybrider i alla fall något bättre än bensin- och dieselbilar.

Servicebehov
För dig som önskar färre servicebesök så passar elbilen bäst. Att lämna in bilen på service kan vara svårt att komma ifrån helt och hållet men elbilen behöver minst service då den har färre lösa delar och ingen förbränningsmotor som behöver underhållas. Bensin- och dieselbilar har större behov av regelbunden service och hybrider som har två olika motorer riskerar att behöva mest service.

Lågt inköpspris
Är ett lägre inköpspris en viktig faktor för dig så har traditionella bränslebilar fortfarande den minsta prislappen. Bensinbilar och dieselbilar har lägst inköpspris, hybrider är generellt aningen dyrare i inköp och elbilar är överlägset dyrast. Det beror på att utbudet av klassiska bränslebilar är större. Det gäller även begagnatmarknaden då det går att hitta bensin- och dieselbilar för alla plånböcker hos både bilhandlare och via privata annonser på nätet. 

Låg driftkostnad
Elbilar har lägst driftkostnader då elen är betydligt billigare än andra drivmedel. Hybrider kan dryga ut höga bränslekostnader genom att delvis köra på el men bensinbilar och dieselbilar är bundna till det höga bränslepriset. 

Dessutom har eldrivna bilar lägre skatt. Rena elbilar har endast 360 kr i skatt per år. Det är en summa som är svår att slå för bränslebilar. Och dieselbilar beskattas dessutom ytterligare med det så kallade miljötillägget. Detta sammantaget gör elbilen billigast i drift och ju fler mil du kör desto större skillnad blir det i drivmedelskostnad. Kör du många mil per år kan du tjäna in mycket på att köra elbil.

Behov av dragbil
Vill du kunna dra tungt, till exempel släp eller husvagn, är dieselbilen definitivt den bästa dragbilen. Ett högre drivmoment gör att bränsleförbrukningen inte påverkas i samma utsträckning som en bensinbil som ändå är den näst bästa dragbilen. Hybriden hamnar på en tredjeplats och sist hamnar elbilen då vissa modeller inte ens är möjliga att montera dragkrok på. 

En del elbilar klarar den extra vikten bra och andra får så begränsad räckvidd så att det blir svårt att motivera. Men det finns undantag, som till exempel Audi e-tron som inte har några problem att dra en husvagn. Volkswagens ID.4 är också väl rustad för att dra släpvagn om man väljer till en dragkrok. 

Läs vidare i Drivmedelsguiden.