Det finns både framåt- och bakåtvända bilbarnstolar. Små barn ska åka bakåtvända, medan barn från 4 till 5 års ålder kan börja sitta framåtvända.

Artikel

Välj rätt bilbarnstol

Det finaste du har ska sitta säkert. Vi hjälper dig att hitta en bilbarnstol som passar både ditt barn och din bil.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Rätt bilbarnstol till din bil

Det finns en uppsjö av bilbarnstolar och babyskydd att välja mellan till de minsta passagerarna. Och det gäller att hitta en bilbarnstol som passar just er bil. Här kommer några tips att ta med sig i jakten på den perfekta bilbarnstolen:

 • Hur gammalt är ditt barn? Se till att stolen är anpassad för ditt barns ålder. Det finns både framåt- och bakåtvända stolar på marknaden. Små barn ska åka bakåtvända, medan barn från 4 till 5 års ålder kan börja sitta framåtvända.
 • Hur ska bilbarnstolen fästas? Välj en modell med den fästanordning du föredrar. Ska stolen bältas eller fästas med ISOFIX? ISOFIX är lättare att montera och förflytta och risken för felmontering är mycket låg. Men fördelen med att montera stolen med bilbälte är att det är mer flexibelt och i en del bilar lättare att få till en bra lutning. Bältade stolar kan även vara lite rymligare och klarar högre vikt på barnet.
 • Ska stolen vara roterbar? Det är praktiskt med en roterbar variant då alla lyft i och ur kan utföras mer ergonomiskt.
 • Hur passar bilbarnstolen din bil? Testa och se. Vissa stolar tar helt enkelt mer plats än andra. Både barnbutiker och bilåterförsäljare brukar kunna hjälpa dig att testmontera. Om du vänder dig till din bilhandlare så kan de även rekommendera märkesanpassade bilbarnstolar som passar just till din bil.
 • Är klädseln avtagbar? Det spills en hel del i en bilbarnstol, så ett tips är att välja en stol med en klädsel som är lätt att ta av för tvätt.

Söker du bilbarnstol? På respektive länk ser du våra märkens utbud till Audi, Volkswagen, Skoda, Seat eller Cupra.

Köpa begagnad bilbarnstol?

Det absolut säkraste är att köpa en helt ny bilbarnstol. Men om du ändå vill köpa begagnat - tänk på det här.

 • Köp gärna bilbarnstolen av någon som du känner och litar på.
 • Se till att köpa en godkänd bilbarnstol. Den ska vara märkt med E- och/eller T.
 • Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Tillverkningsdatum brukar stå på stolens sits eller ryggstöd. Livslängden på en bilbarnstol är cirka 10 år. Så för att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den.
 • Köp inte en skadad stol. Ta reda på hur mycket stolen har använts och hur den har lagrats. Inspektera skyddet, ta av klädseln och undersök plaststommen och se om det finns sprickor eller andra skador som gör att stolen bör kasseras.
 • Försäkra dig om att stolen inte har varit med om en krock.
 • Se till att säkerhetsbältet i stolen inte är slitet och att låsanordningen fungerar.
Det kan vara dags för en framåtvänd bilbarnstol när barnet fyllt 4 år eller är över 100 cm lång.

Det kan vara dags för en framåtvänd bilbarnstol när barnet fyllt 4 år eller är över 100 cm lång.

Vanliga frågor

Maximal säkerhet för din dyrbara last

Vilka bilar har ISOFIX-fästen?
ISOFIX började dyka upp i bilar redan 2005 men blev standard i det flesta bilar från 2008. ISOFIX-fästena i bilen är två fästpinnar som sitter placerade vid delningen av sätet och stolsryggen.

När byter man från babyskydd till bilbarnstol?

Babyskyddet är urvuxet när huvudet kommit upp till kanten eller när viktgränsen för babyskyddet har uppnåtts. Men man kan byta till en bakåtvänd bilbarnstol redan när barnet är stabil i kroppen och kan hålla upp huvudet samt har passerat 9 kg.

När är det dags för en framåtvänd bilbarnstol?

När toppen av barnets öra når den högsta punkten eller när stolens viktgräns har passerats är den bakåtvända stolen urvuxen. En framåtvänd stol rekommenderas tidigast från det att barnet fyllt 4 år eller är över 100 cm lång. Rekommendationen är dock att sitta bakåtvänt så länge det går och helst till 5 år.

Vad är I-Size?

I-Size är ett europeiskt direktiv om säkerheten för bilbarnstolar. Reglementet ställer hårdare krav på hur länge barn bör åka bakåtvänt. Stolar med I-Size är märkta med maxlängd istället för maxvikt. Krav för sidokollisionstester infördes för att få bilbarnstolarna godkända. En i-size stol monteras alltid med Isofix vilket minimerar risken för felmontering.

När kan man sluta med bilbarnstol?

Enligt Transportstyrelsen säger lagen att alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.

Hur kopplar man ur krockkudden?

Det är viktigt att komma ihåg att koppla ur krockkudden om ditt barn sitter i framsätet. Om du har en nyare bil med nyckelavstängning kan du göra det själv. Annars kontaktar du en auktoriserad verkstad som hjälper dig. Verkstaden kan även hjälpa dig om du inte känner dig säker på hur nyckelavstängningen fungerar.