Inspiration

Så byggde vi den ultimata jaktbilen

Rymliga hundburar, vapenskåp, sovplats och specialbyggt släp. Den ombyggda Multivanen rymmer allt en jägare kan önska sig.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Specialbyggd jakt- & äventyrsbil

Häng med när vi hjälper äventyrsguiden Fredrik Myhr att specialutrusta och bygga om en Volkswagen Multivan till alla jägares drömbil.

Den här jakt- och äventyrsbilen är något alldeles extra. När Fredrik Myhr planerade sin drömbil hade han en lång önskelista och ville utrusta den till max. Berners i Östersund fick förmånen att hjälpa till och göra verklighet av drömmarna.

Fredrik Myhr är äventyrsguide och har jobbat med jakt i 32 år. Det är främst älgjakt men även all annan slags jakt. Dessutom anordnar han event med skoter, hundspann, matlagning och fiske.

- Jag har gäster från hela världen och ville framför allt känna trygghet i att jag skulle få med mig allt jag behöver i bilen. Det är viktigt att jag snabbt och enkelt kan hitta min sjukvårdsutrustning. Bilen behövde kunna ta sig fram överallt och jag ville kunna sova i bilen med hundarna vid vägslut i skogs- och fjällterräng, säger Fredrik Myhr.

Äventyrsguiden Fredrik Myhr älskar alla typer av naturupplevelser i fjäll och skog och har jobbat med jakt i 32 år. Nu har han byggt den ultimata jaktbilen av en Volkswagen Multivan.

Äventyrsguiden Fredrik Myhr älskar alla typer av naturupplevelser i fjäll och skog och har jobbat med jakt i 32 år. Nu har han byggt den ultimata jaktbilen av en Volkswagen Multivan.

Valet av bilmodell föll på en Volkswagen Multivan från Berners Transportbilar i Östersund. En rymlig transportbilsbuss som nu har tre sittplatser, hundbur, vapenskåp och sovplats i ett taktält på taket. Bilen är höjd för att få en högre markfrigång. Dessutom är den utrustad med flera extraljus för att få bästa möjliga sikt i mörka skogar och på avlägsna fjäll i Jämtland och Härjedalen.

I bilen ryms även hjärtstartare, brandsläckare, extra drivmedel och reservdäck.

Hybrid mellan buss & pickup
Denna ultimata jaktbil sticker ut på flera sätt men speciellt eftersom den är byggd med en Volkswagen Multivan som grund. Det vanligaste är annars att man använder sig av en pickup som jaktbil.

I en pickup sitter hundarna separerade från föraren som då inte hör och ser djuren lika bra. I det här fallet med Multivanen, där allt är byggt inuti bilen, har föraren bättre koll på hundarna under bilfärden.

Den största utmaningen var att få fast vapenskåpet på ett krocksäkert sätt. Andra jaktbilar har oftast vapenskåp integrerade i hundkojorna i lastutrymmet men den typen av vapenskåp är inte godkända. I Fredriks jaktbil sitter nu ett godkänt vapenskåp.

"Jag är sjukt nöjd. Det är ett fantastiskt rullande kontor."

Fredrik Myhr har byggt om och specialanpassat flera bilar tidigare. Men nu har han gått tillbaka till buss och förvandlat den till en hybrid mellan buss och pickup. Multivanen har höjts 4 centimeter och har nu en markfrigång i klass med Volkswagen Amarok.

Sedan är det satt hasplåtar under bilen som skyddar motor och drivlina.

- Jag är sjukt nöjd. Jag har testat den i en månad nu och den har använts dygnet runt kan man säga. Det är ett fantastiskt rullande kontor. Hundarna mår jättebra eftersom jag har plats för stora hundburar. Och med all sjukvårdsutrustning och annat jag har med mig så känner jag mig jättetrygg, säger Fredrik Myhr.

Ibland blir Fredrik kvar i skogen över natten, då kommer sovplatsen i taktältet på taket väl till pass.

Ibland blir Fredrik kvar i skogen över natten, då kommer sovplatsen i taktältet på taket väl till pass.

Fulländat jaktfordon
Äventyrsguiden Fredrik Myhr har tänkt på allt. När han åker ut i skogen har han med sig ett helhetskoncept. 

Med hjälp av Kilremslagret i Östersund har han låtit bygga en specialanpassad 4,9 meter lång släpvagn som kopplas på jaktbilens dragkrok. I släpvagnen har han med sig en fyrhjuling och en älgpulka.

Det som är bra med just Volkswagen Multivan är att den får dra upp till 2,5 ton på dragkroken. Många andra fordon klarar inte en så tung last.

- Här om dagen när jag var uppe i Henvålen och sköt en stor älgoxe så fick jag med mig två gäster, två hundar, all packning, en fyrhuling och en stor älgoxe i en enda resa, säger Fredrik.

Fredrik gjorde sin hemläxa innan har drog igång med bygget av den nya jakt- och äventyrsbilen. Han funderade och planerade länge och fick med sig flera bra partners på resan. Enligt honom är denna bil till 99 procent fulländad.

"Den drar såklart lite bränsle men det gör sådana här tunga stora bilar."

Jaktbilen har redan skapat stor uppmärksamhet och det är många som imponeras av hur mycket som får plats och hur bra den tar sig fram både i skogen och på fjället.

- Den är otrolig. Den drar såklart lite bränsle men det gör sådana här tunga stora bilar, säger Fredrik.

Laddlösning för alla apparater
För att kunna vistas läge ute i skog och mark utan närhet till bebyggelse har bilen utrustats med en speciell laddlösning som MRC i Östersund har hjälpt till att fixa. Det är ett extrabatteri som kan ladda alla slags apparater oavsett om bilen körs eller om den står still med uppfällt taktält i skogen. Fredrik laddar hundpejlar, tolv radioapparater, pannlampor och allt annat med denna lösning.

Bygg din egen jaktbil - tänk på det här 

  • Kom fram till vad du behöver. Välj bilmodell noga och se till att välja en bil som blir en bra grund. I Fredriks fall blev det en transportbilsbuss eftersom han behövde utrymmet för att få med sig passagerare, hundar och mycket packning. Dessutom ville han ha möjlighet att kunna dra tungt med släpet på dragkroken.
  • Tänk på hur bilen ska användas. Var noga med att välja en bil som passar dina ändamål och hur du planerar att köra med bilen. För Fredrik passade det inte en elbil då han ibland är i skogen 7 dagar i sträck i väglös terräng.
  • Kolla upp bilens begränsningar. Det kan vara allt ifrån att taket inte håller för ett taktält till att dragkroken inte får dra önskad tyngd eller att en elbil inte klarar de sträckor som du behöver köra utan laddmöjligheter. Det finns begränsningar på de flesta fordon och det är inte kul att börja om när man väl börjat specialanpassa bilen.
I bilen kan Fredrik förvara sitt vapen i ett säkert vapenskåp. Han kan även ladda alla radioapparater med hjälp av ett extrabatteri, en lösning som MRC i Östersund har hjälpt till med.

I bilen kan Fredrik förvara sitt vapen i ett säkert vapenskåp. Han kan även ladda alla radioapparater med hjälp av ett extrabatteri, en lösning som MRC i Östersund har hjälpt till med.

Alla tillbehör på den ultimata jaktbilen