Artikel

Semester med elbil – bästa tipsen

I vår checklista har vi sammanställt det viktigaste att ha koll på innan avresan.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Ladda för elbilssemester

Ska du iväg på första semesterresan med elbil? Vår checklista förbereder dig inför din elbilssemester så att du kan njuta av resan.

Planera rutt & laddstopp
Ta höjd för en något längre restid med din elbil och planera var du kan stanna och ladda längs vägen. Lite extra research och planering innan avfärd kan göra stor skillnad när det gäller att effektivisera resan.

Ta först reda på var laddningsmöjligheter finns. En bra app med kartor över laddstationer är till exempel Chargemap

Planera gärna så att laddstoppen sammanfaller med naturliga lunch- och kaffepauser för att resan ska rulla så smidigt som möjligt.

Ett till tips är att köra på ovanliga tider. Risken att fastna i en laddkö är betydligt mindre tidigt på morgonen, på kvällen och på natten.

Passa på att ladda din elbil vid varje stopp. Till exempel medan du hänger på stranden.

Passa på att ladda din elbil vid varje stopp. Till exempel medan du hänger på stranden.

Boka boende där du kan ladda
Oavsett om du planerar att bo på hotell eller camping är det bra att boka ett boende i närheten av en publik laddstation. Eller ännu bättre – ett boende med egen laddanläggning för gästerna. Då kan du i lugn och ro börja resan med fulladdat batteri och slipper stanna lika ofta längs vägen.

"Ladda ner apparna innan du reser."

Lär dig ladd-apparna
Det finns ett gäng olika laddappar. Se till att ladda hem de appar du kan tänkas behöva innan avfärd och lär dig hur de fungerar. Att förbereda och lägga in din betalinformation i appen redan innan gör dina laddstopp smidigare.

På vissa laddstationer kan du betala med betalkort. På andra krävs ett laddkort eller en laddbricka och ett medlemskap hos operatören.

Kolla upp vilka operatörer som kan komma att bli aktuella längs din rutt och förbered dig genom att skaffa de laddkort och appar som du kan komma att behöva.

Tips på bra appar att ladda ner är A better routplanner, Chargefinder och Plugshare samt ett antal appar för att kunna betala för laddningen. 

Ionity har till exempel ett stort närverk med laddare och du kan beställa hem deras laddkort i förväg. Mer är en annan operatör som finns i hela Europa.

Är du ovan att snabbladda så kan det även vara bra att ha testat en snabbladdare någon gång innan avfärd.

Tänk på vett och etikett vid publik laddning. Flytta bilen direkt när den är färdigladdad och ladda bara till 80% för att optimera åtkomsten till laddpunkterna för alla.

Tänk på vett och etikett vid publik laddning. Flytta bilen direkt när den är färdigladdad och ladda bara till 80% för att optimera åtkomsten till laddpunkterna för alla.

Ta med rätt kontakter & laddsladdar
Vissa destinationsladdare saknar kabel, därför är det alltid bäst att ha med sig en egen när man är ute och reser. En portabel laddare kan också vara bra att ha som en nödlösning.

Ta med både din Mode 2- och Mode 3-laddkabel. Med din Mode 3-laddkabel kan du ladda vid alla offentligt tillgängliga laddpunkter. Som reserv kan Mode 2-kabeln vara bra för att ladda från ett vanligt vägguttag under en kort period.

I Europa är det tätast mellan laddstationerna i Norge och Nederländerna. Schweiz, Tyskland, Frankrike och Österrike har också gott om laddstationer, medan Italien och Spanien har betydligt färre.

I Europa är det tätast mellan laddstationerna i Norge och Nederländerna. Schweiz, Tyskland, Frankrike och Österrike har också gott om laddstationer, medan Italien och Spanien har betydligt färre.

Så maxar du räckvidden på semestern

  • Parkera i skugga eller garage. Försök att hitta en sval plats att parkera för att slippa använda ström för att driva luftkonditioneringen på max. Då undviker du också att aktivera bilens automatiska kylsystem. Du kan även förklimatisera bilen medan den laddas.
  • Kör ekonomiskt. Tänk på hastigheten och håll 80 km/h eller lägre och använd bilens ECO-inställning för att optimera räckvidden.
  • Kontrollera däcktrycket. För lågt däcktryck ökar friktionen mot vägbanan vilket minskar räckvidden för elbilen.

FAQ

Vanliga frågor om att semestra med elbil

Hur laddar man elbil utomlands?
Du laddar din elbil utomlands på samma sätt som hemma i Sverige. De allra flesta europeiska länder har laddstolpar. Vid laddning behöver du oftast använda dig av en app och hos vissa operatörer behöver du även ett laddkort eller laddbricka.

Går det att bila i Europa med elbil?
Ja, det går att bila genom Europa med elbil, det behövs bara lite planering.

Kan elbilar dra husvagn?
Ja, vissa elbilar har den kapacitet, dragvikt och räckvidd som krävs för att dra en husvagn. Till exempel Audi e-tron.

Läs även våra andra artiklar om elbilar:

Sant och falskt om elbilar

Fem tips för en enkel vardag med elbil