Artikel

Fem anledningar till att sälja bilen till en återförsäljare

Att sälja sin begagnade bil kan kräva mycket jobb - eller så går det lätt som en plätt. Så slipper du allt krångel.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Sälja privat eller till bilhandlare?

Funderar du på att sälja din bil? Är du inte säker på om du ska sälja bilen privat eller till en bilhandlare? Här hittar du vanliga problem och fördelar som du kan ta ställning till.

Det finns flera saker att tänka på om du säljer bilen privat. Du ska sälja vid rätt tidpunkt och sätta rätt pris. Se till att ha ordning på alla viktiga dokument som registreringsbevis, servicebok, kvitton från reparationer och besiktningsprotokoll. Serva, laga, besiktiga och betala gärna skatten på bilen innan du säljer den.

Sedan ska du skriva en säljande text och ta snygga bilder till annonsen. När annonsen är publicerad bör du vara tillgänglig på mejl och telefon för att svara på spekulanternas frågor samt boka in eventuella provkörningar.

Låter det som lite mer jobb än vad du sugen på just nu? Då kan du till exempel sälja din bil till en professionell bilhandlare istället.

Här har vi listat fem fördelar med att sälja din bil till en återförsäljare.

Slipp oseriösa köpare
Nätet är ett utmärkt ställe att sälja sin begagnade bil på privat. Men telefonsamtalen och mejlen från oseriösa köpare kan bli många och kan ta upp en stor del av din värdefulla tid. Och samtalen kan komma när som helst på dygnet. Då kan det kännas som en befrielse att sälja till en återförsäljare och bara ha kontakt med en person under rimliga kontorstider.

Skador är inget problem
Återförsäljare värderar din bil i befintligt skick. De vet att de kommer att kunna fixa mindre skador, service, däck och slitage innan de säljer bilen vidare. Det betyder att du själv inte behöver se till att bilen är i toppskick innan den säljs. Det kan innebära någon tusenlapp mindre i fickan men å andra sidan kan det vara skönt att slippa fixa stenskott, lackskador och liknande innan försäljningen.

Inget krångligt pappersarbete
När man säljer en begagnad bil är det viktigt att skriva ett bra köpeavtal och se till att man har ett giltigt registreringsbevis. Utan detta kan bilen inte byta ägare.

Du kan hitta färdiga mallar på köpeavtal på nätet men känner du dig osäker är det så klart skönt att få hjälp av proffs. Bilhandlare har färdiga köpeavtal som täcker in allt som rör en bilförsäljning. De kan även stötta dig i att beställa nya registreringsbevis om det behövs.

"Känner du dig osäker är det så klart skönt att få hjälp av proffs."

Rimliga priser – och inget prutande
I princip alla återförsäljare har kunniga värderingsmän som har erfarenhet av att värdera en mängd olika fordon. De har koll på marknaden och kan ge dig ett konkurrenskraftigt och jämförbart pris på din begagnade bil.

Så länge du har lämnat rätt uppgifter om din bil till en återförsäljare så kommer de att stå för sitt bud – ingen prutning i sista minuten.

Att man får mindre betalt när man säljer till en återförsäljare är inte alltid sant. Dessutom krävs både mer annonsering och större arbetsinsats från dig som säljare för att få ut fullt marknadspris när du säljer bilen privat. Många köpare kommer dessutom att vilja pruta på din bil. Detta slipper du om du säljer till en återförsäljare.

Tidsbesparande
De flesta av anledningarna ovan nuddar ämnet om tidsbesparing. Och visst känns det lite effektivare att bara fylla i ett formulär på nätet och få en snabb återkoppling med värdering och ett bud på sin bil. Slippa att själv annonsera, hantera kontakten med eventuella köpare och styra upp provkörningar och förhandling av pris.

Du skulle i princip kunna fylla i ett värderingsformulär på morgonens kafferast på jobbet och ha bilen såld redan nästa dag.

När du säljer din bil till en återförsäljare sker kontakten under vanliga kontorstider. Säljer du bilen privat på nätet kan samtalen komma när som helst på dygnet.

När du säljer din bil till en återförsäljare sker kontakten under vanliga kontorstider. Säljer du bilen privat på nätet kan samtalen komma när som helst på dygnet.

Se upp med detta

3 problem vid privata bilaffärer

  • Du värderar bilen fel och sätter antingen ett för högt eller för lågt pris. Antingen får du då inga spekulanter alls som hör av sig på din annons. Eller så blir du totalt nerringd av folk som tänker sig göra ett klipp.
  • Du får opålitliga spekulanter. När du säljer bilen privat är det du själv som får agera bilhandlare med allt vad det innebär. Dina kvällar och helger går åt till att låta främlingar komma hem till dig och provköra din bil på alla tänkbara tider. Och det är ingen garanti att spekulanterna köper bilen efter provkörningen eller ens dyker upp till den avtalade tiden.
  • Bedragare som inte betalar. Tyvärr finns det många bedragare som försöker lura privatpersoner som lagt ut privata bilannonser. Därför är det viktigt att du aldrig lämnar ifrån dig bilen eller nycklarna innan du har fått pengarna för köpet. Säljer du bilen privat kan betalningen med fördel göras på ett bankkontor. Under provkörningen kan det vara bra att se till att spekulanten lämnar något i pant om du inte själv åker med i bilen.

Här kan du få din bil värderad snabbt och enkelt.

Berners har ett stort utbud av begagnade bilar.