Däckets DOT-märkning visar var och när däcket är tillverkat.

Artikel

Säkerhetsrisk: Kör du runt med för gamla däck?

Hur säkra är dina däck? Så kan du se när däcken är förbrukade.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Dags för nya däck?

Många kör runt med för gamla däck utan att veta om det. Lär dig att tyda märkningen som avslöjar däckets ålder. Och upptäck tecknen som avgör om du behöver köpa nya däck.

Det är lätt hänt att man fortsätter att köra på sina gamla däck år efter år, utan att reflektera över dess skick eller om däcken har nått sin förbrukningsålder och det är dags att köpa nya däck.

Se till att däcken som du kör runt med är i bra skick. Ju äldre däcken blir desto sämre väggrepp riskerar de att ha. För gamla däck kan i värsta fall leda till vattenplaning, längre bromssträcka och högre bränsleförbrukning.

Upptäcker du att det är dags att byta ut däcken så kan en däckverkstad med stort lager av däck som passar alla bilmodeller oavsett märke hjälpa dig på bästa sätt, både med att leta fram rätt typ av däck och själva monteringen.

Vänd dig till en däckverkstad som har däck för alla bilmodeller oavsett märke.

Hur lång livslängd har dina däck?
Det finns flera faktorer som kan påverka däckets livslängd. Bland annat körstil, förvaring, lufttryck, mönsterdjup och korrekt hjulinställning. Men även antal år efter tillverkningsdatum spelar in.

Oavsett hur mycket eller lite däcket har rullat på vägarna så är däckets livslängd slut efter ett visst antal år. Detta eftersom gummiblandningen i däckets slitbana hårdnar med tiden och förändrar däckets egenskaper.

Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år. Den rekommenderade totala livslängden för däck är högst tio år från tillverkningsdatumet. I praktiken slits däck oftast ut mycket snabbare än den rekommenderade totala livslängden. Den totala livslängden bör bara nås om bilen körs väldigt lite.

 • Däckets maximala livslängd från att det tas i bruk är upp till sex år.
 • Däckets maximala livslängd från tillverkningsdatum är upp till tio år.

Ett oanvänt däck i butikshyllan behåller sina ursprungliga tekniska egenskaper i upp till fem år. Därför kan däck tillverkade upp till fem år tidigare säljas som nya. Men som kund informeras man oftast om man köper ett nytt däck som tillverkats för mer än tre år sedan.

Däckets DOT-märkning visar var och när däcket är tillverkat. Sifforna 1118 på bilden betyder att däcket tillverkades vecka 11 år 2018.

Däckets DOT-märkning visar var och när däcket är tillverkat. Sifforna 1118 på bilden betyder att däcket tillverkades vecka 11 år 2018.

DOT-märkningen - så ser du åldern på däcken
I princip alla däck har en så kallad DOT-märkning. DOT-märkningen sitter på sidan av däcket och anger däckets tillverkningsdatum.

DOT står för Departement of Transportation och är en juridisk märkning som krävs för att få sälja däck. DOT-märkningen är alltså en symbol som visar om däcket lever upp till ställda kvalité- och säkerhetskrav. Kolla alltid DOT innan du köper ditt däck.

De två första bokstavskombinationerna i DOT-märkningen anger i vilken fabrik däcket är tillverkat. De två första siffrorna i den fyrsiffriga koden anger tillverkningsveckan och de två sista siffrorna tillverkningsåret. Till exempel betyder 1322 vecka 13 år 2022.

Om DOT-märkningen i stället består av tre siffror och en pilsymbol tyder det på att däcken från år 1999 eller tidigare.


Då är det dags att köpa nya däck
Det är mönsterdjupet och kvaliteten på däcken som avgör om dina däck är gamla eller inte. Däck åldras även om de inte används men det är främst hur mycket de körs och körstilen som påverkar däckens hållbarhet.

I laglig mening kan du köra på hur gamla däck som helst så länge mönsterdjupet är tillräckligt. Är dina däck äldre än fem år bör du dock kontrollera dem noga varje säsong. Är de äldre än tio år ska du kanske överväga att byta dem även om mönsterdjupet fortfarande är okej.

Man ska inte använda ett däck mer än sex år, det är inte bra för däcket då gummiblandningen blir hårdare och hårdare med tiden.

Däck med sprucket gummi eller ojämnt mönsterslitage bör du byta ut.

Däck med sprucket gummi eller ojämnt mönsterslitage bör du byta ut.

Sju tecken på att däcken är slitna & bör bytas

 • Mönsterdjupet är under 3 mm för vinterdäck eller 1,6 mm för sommardäck.
 • Däckens mönster är ojämnt slitet.
 • Gummit har sprickor, utbuktningar eller andra skador.
 • En stor del av dubbarna är nerslitna på vinterdäcken.
 • Däcken är tillverkade för över 10 år sedan enligt DOT-märkningen
 • Däcken har varit i bruk i 6 år.
 • Du har kört mer än 4500 mil med däcken.

Köpa nya däck - tänk på det här
När du ska köpa nya däck är det bra att veta vilken storlek och typ av däck du ska kolla efter. Granska dina gamla däck och se vad däckmarkeringen anger. Däckstorleken anges med en siffer- och bokstavskombination – exempelvis: 225/50 R 17 98 H. Vad de betyder förklarar vi i illustrationen nedan.

För att vara säker på att köpa rätt däck kan det vara bra att vända sig till en seriös däckverkstad som är proffs på däck. Ett tips är att vända sig till en däckverkstad som inte är märkesberoende, de har garanterat ett ett stort lager med däck som passar alla bilmodeller oavsett bilmärke. Då får du hjälp att hitta rätt däck till din bil direkt.

Vad betyder däckmärkningen? Här går vi genom vad allt i siffer- och bokstavskombinationen på ditt däck betyder.

Vad betyder däckmärkningen? Här går vi genom vad allt i siffer- och bokstavskombinationen på ditt däck betyder.

Så förlänger du livslängden på dina däck
Nya däck, både vinterdäck och sommardäck, kan vara en stor investering för många. Så se till att ta hand om dem på bästa sätt för att ge dem en så lång livslängd som möjligt. Här är några saker du kan tänka på som kan göra stor skillnad.

 • Rengör vid skifte. Tvätta däcken vid däckskiftet innan förvaring för att gummit ska hålla sig i bra skick.
 • Förvara i rätt temperatur. Förvara däcken mörkt och i rumstemperatur om du har möjlighet – det gillar gummit. Har du inte plats hemma finns däckhotell.
 • Rätt lufttryck och balansering. För högt eller för lågt lufttryck kan göra att dina däck slits ojämnt. Obalanserade däck sliter också på däckens greppmönster.
 • Varsam förvaring. Låt däcken ligga staplade så att däcken får en jämn belastning under förvaringen och inte ”plattas till” på någon sida.
 • Eco Driving. Genom att hålla en jämn hastighet och körstil samt att motorbromsa i största utsträckning kan du minska slitage och vinna många extra år på dina däck.
 • Bra gummikvalitet. Däck med hög kvalitet som är tillverkade av en bra gummiblandning håller oftast längre än budgetvarianter. Däck från premiumsegmentet kan hålla runt 4500 mil.
Om du rengör däcken innan långtidsförvaringen så behåller gummit en bra kvalitet längre.

Om du rengör däcken innan långtidsförvaringen så behåller gummit en bra kvalitet längre.

Som återförsäljare av BestDrive är vi experter på däckrelaterade frågor och har ett stort utbud av kvalitetsdäck från Continental. Vi har vinterdäck och sommardäck till alla bilmodeller, oavsett märke. Besök våra däckbutiker i Sundsvall och Östersund så hjälper vi dig att hitta rätt däck till din bil.

Vanliga frågor

Är det olagligt att köra med för gamla däck?
Nej, det finns ingen lag som begränsar hur gamla däck du får köra med. Det är mösterdjupet och skicket i övrigt som avgör om det är lagligt eller inte. Men att köra runt med för gamla däck är inget att rekommendera. 

Hur ser jag åldern på mina däck?
Du kan se ditt däcks ålder på den fyrsiffriga DOT-märkningen på sidan av däcket. De två första siffrorna anger veckan och de två sista året då däcket tillverkades. Till exempel betyder 1322 vecka 13 år 2022.

När är däcken förbrukade?
Däcken har gjort sitt när de har varit i bruk i 6 år eller om det är tio år sedan de tillverkades. De är även förbrukade om däckmöstret är ojämnt slitet eller om du har kört över 4500 mil med däcken. Däcken bör också bytas ut om gummit är sprucket eller skadat samt om mönsterdjupet är mindre än de lagstadgade kraven.

Hur vet jag vilken dimension däcken ska ha?
Läs vad som står på däckmärkningen på dina gamla däck. I märkningen 225/50 R 17 98 H anger till exempel siffran 17 att ditt däck är 17 tum. Läs mer om  de olika måtten i vår illustration ovan.