Den perfekta husbilen är lättkörd, smidig och säker på vägarna. Därför har plåtisen blivit så populär.

Artikel

Plåtisen – en husbil för många behov

Den perfekta husbilen är lättkörd, smidig och säker på vägarna. Därför har plåtisen blivit så populär.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Husbilssemester med plåtis

Plåtisen har allt man behöver för husbilssemestern i ett mindre format. Du får flera bekväma sovplatser utan att tumma på säkerheten och framkomligheten. Dessutom går de flesta att köra på vanligt B-körkort.

Att semestra med husbil är populärare än någonsin. Både när det gäller husbilssemester i Sverige och att köra till varmare breddgrader.

Det är framför allt friheten, enkelheten, och bekvämligheten som gör att allt fler väljer husbilslivet. Du har ditt sommarboende med dig vart du än åker och kan stanna precis där det passar dig.

Är du också sugen på att åka på husbilssemester och känner att en mindre modell passar dig bäst? Då kan en plåtis vara ett bra alternativ.

Olika typer av husbilar

  • Plåtis – en skåpbil som är inredd med allt du behöver för camping.
  • Halvintegrerad husbil – ett framparti från en lätt lastbil där bodelen är ihopbyggd med hytten.
  • Alkovbil – halvintegrerad bil med en del av bodelen byggd över taket på hytten.
  • Helintegrerad husbil – förarhytt och bodel sammanbyggt till en enhet.
Med plåtisen Grand California från Volkswagen kan du kuska runt på vägarna och övernatta när lusten faller på.

Med plåtisen Grand California från Volkswagen kan du kuska runt på vägarna och övernatta när lusten faller på.

Vad är en plåtis?
En plåtis är en lite mindre och smidigare husbil, ofta en skåpbil som är inredd med sällskapsyta, sovplatser, kök och badrum. De främsta anledningarna till att denna typ av fordon har blivit så populär är dess framkomlighet i städer och att den går att parkera på en vanlig parkeringsplats. Att bränsleförbrukningen är lägre än hos större och tyngre husbilar är också ett plus.

Plåtisen är vanligtvis kortare än sex meter och passar bra för 2-4 personer. Många köper en ny eller begagnad transportbil och river ut hela inredningen för att anpassa husbilen efter egen smak. Men det finns förstås färdiginredda plåtisar att köpa. Det finns även färdigbyggd inredning som monteras i en tömd skåpbil.

Plåtisen har en säker konstruktion
En del klassiska husbilar är byggda med fokus på boendedelen och campinglivet och inte främst för att vara säkra fordon på vägarna. Tänk på det när du väljer mellan en plåtis och en klassisk husbil.

Om bilen är en komplett skåpbil i grunden så sitter ofta de ursprungliga förstärkningsbalkarna och krockskydden kvar i bilen. En påbyggnadsbil är inte alls lika tålig vid en eventuell krock då den ofta är tillverkad av andra material.

Det uppfällbara taket i Volkswagen California gör att det finns två rymliga sängplatser för fyra personer.

Det uppfällbara taket i Volkswagen California gör att det finns två rymliga sängplatser för fyra personer.

Volkswagens husbilar
Volkswagens husbilar är först och främst byggda för att vara säkra fordon på vägen. Utöver det är de ypperliga campingfordon planerade in i minsta detalj.

Bekvämlighet, uppkoppling och enkelhet är viktiga faktorer för många säsongsäventyrare. Volkswagens husbilar bjuder på bekvämligheter som kök, våtutrymmen och sköna sängar som sätter guldkant på tillvaron. Det är helt enkelt ett vanlife som passar alla.

Husbilarna Grand California 600/680 är byggda med Transporter och Crafter som bas, och är lika sköna och säkra att köra som en vanlig bil.

California 6.1 är en campingbuss, med uppfällbart sovutrymme på taket, som är tillräckligt liten och smidig för att även fungera som en bil i vardagen.

Volkswagens campingbilar:

  • Grand California 600/680. Har fyra bäddar, kök och badrum med dusch och toalett. Den större modellen, 680, har extra 80 centimeter på längden som ger utrymme för större sovrum bak i bilen och extra förvaringsskåp.
  • California 6.1. En campingbil under fem meter med uppfällbart tak och två rymliga sovplatser för fyra personer, kök med gasolplattor, kylbox och färskvattentank.
  • Caddy California Maxi. En liten husbil för två med sovplats och ett utdragbart minipentry, tillsammans med bord och stolar som kan stuvas undan. 

Volkswagens husbilar säljs av Volkswagen Camper Centers varav ett ligger i Sundsvall.

Kör husbil på vanligt B-körkort
Så länge husbilens totalvikt inte överstiger 3500 kg så får du köra den med B-körkort, vilket innebär att du kan köra de flesta plåtisar med ditt B-körkort. Volkswagens Grand California 600 och California 6.1 får du köra på vanligt B-körkort. Grand California 680 (den längre varianten) kräver utökat körkort.

Bygga egen husbil
Att bygga en egen campingvagn blir allt populärare. Funderar du på att skräddarsy en campingvagn efter dina egna behov och önskemål så rekommenderar vi att man köper en riktig bra och lättkörd skåpbil som blir en säker grund, till exempel en Transporter eller Caddy. Den typen av bil har bra köregenskaper och är lika säker som en personbil i trafiken.

Fricampa vs ställplats
En av de solklara fördelarna med att semestra med husbil är att man kan välja mellan att ställa sig på en bekväm campingplats med tillgång till el och andra bekvämligheter eller på natursköna platser längs vägen. Vill du kunna fricampa långt från bebyggelse och el så kan solpaneler vara ett alternativ. Det finns som ett tillval på vissa husbilar, till exempel Grand California.

Om du vill ha tips på olika ställplatser så finns det flera appar som hjälper dig att hitta passande ställen att stå över natten med din husbil. I apparna Park4Night, Ställplatser och StayFree Vanlife Ställplatser kan du till exempel se bilder och andras betyg av platsen samt vilka bekvämligheter som finns där.

Läs även vår artikel om de bästa apparna för semester med husbil.

När du semestrar med husbil väljer du själv var du vill stanna för en paus eller övernattning. Det kan ge dig många vackra naturupplevelser. På bilden syns en Volkswagen California 6.1.

När du semestrar med husbil väljer du själv var du vill stanna för en paus eller övernattning. Det kan ge dig många vackra naturupplevelser. På bilden syns en Volkswagen California 6.1.

Vanliga frågor om husbilar

Vilka husbilar kan man köra på B-körkort?
Så länge husbilens totalvikt inte överstiger 3500 kg så får du köra den med B-körkort. Grand California 600 och California Camper får man köra på vanligt B-körkort. Grand California 680 (den längre varianten) kräver utökat körkort.

Vad är en plåtis?
En plåtis är en skåpbil som är inredd med allt du behöver för camping. Den är ofta en lite mindre och smidigare husbil - vanligtvis kortare än sex meter.

Kan man bo i husbil på vintern?
Ja, om husbilen är isolerad och anpassad för vårt nordiska klimat så kan man bo i den även på vintern. Det kan bli kallras i husbilar som inte är vinteranpassade.

Får man sova i husbil var som helst?
Där det är tillåtet att parkera husbilen får du också sova i den. Men se till att stanna högst en natt eller 24 timmar. Stannar du längre på samma plats räknas det som camping och det är inte tillåtet på offentliga parkeringsplatser.

Hur ofta ska man serva en husbil?
En gång om året är lagom. Boka gärna in ditt servicebesök i god tid innan säsongen drar igång eller serva den på hösten då belastningen är lägre. Är husbilen rengjord och har påfyllda oljor inför vintern så mår den extra bra, speciellt om den ska ställas av en lång period.

Får man ha sin husbil på tomten?
Du får ställa din husbil på en tomt där det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Finns inte det så får du inte ställa upp husbil, husvagn eller båt utan bygglov.