Det finns flera alternativ när det kommer till bilfinansiering – här berättar vi om de vanligaste finansieringslösningarna.

Guide

Så finansierar du ditt bilköp

Leasing, avbetalning eller billån – olika sätt att betala bilen.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Hitta rätt bilfinansiering

När du har hittat din drömbil är det dags för nästa steg - betalningen. Vilken typ av finansiering passar dig och din ekonomi? Det finns flera alternativ – här berättar vi om de vanligaste finansieringslösningarna.

Vi har samlat fördelarna med olika finansieringsalternativ så att du ska kunna komma fram till vilken lösning som passar just dig bäst.

5 olika sätt att finansiera bilen

 • Privatleasing
 • Företagsleasing
 • Billån med avbetalning
 • Privatlån på banken
 • Kontant
Månadsavgiften vid privatleasing beräknas utifrån bilmodell, extrautrustning och hur många mil du planerar att köra.

Månadsavgiften vid privatleasing beräknas utifrån bilmodell, extrautrustning och hur många mil du planerar att köra.

Privatleasing

Privatleasing passar dig som vill nyttja hellre än äga, ha ett bekymmersfritt liv med bilen och inte vill ta ett lån eller betala en kontantinsats.

Hur fungerar privatleasing?
När du privatleasar en bil betalar du en månadsavgift, en hyra, för att använda bilen. Service, försäkring och vägassistans ingår ofta i månadskostnaden och du behöver inte tänka på oväntade utgifter. Ofta samlas allt på en och samma faktura vilket ger dig bra koll på dina bilkostnader. Vid privatleasing är räntan oftast rörlig men det går att få en fast ränta till en högre procentsats om man gärna vill det.

Du som finansierar din bil via privatleasing har möjlighet att byta till en ny bil ofta och behöver inte tänka på bilens andrahandsvärde. En leasingperiod är oftast 36 månader men det går även att leasa under en kortare period. När leasingperioden är slut lämnar du tillbaka bilen till återförsäljaren.

Ingen kontantinsats vid privatleasing
Det som har gjort privatleasing så populärt de senaste åren är just att allt ingår i månadskostnaden. Dessutom tilltalas många av att inte behöva ta ett billån och betala en kontantinsats.

Om du har svårt att hålla dig inom en visst milgräns, till exempel 1500-2500 mil per år som är vanliga milgränser i privatleasingavtal, så kan det tillkomma en övermilskostnad. Om du vill ha mer utrymme på den här punkten så kanske du hellre ska äga bilen själv.

I vår guide om hur du sköter din leasingbil kan du läsa mer om vad som gäller vid återlämnandet av en leasingbil. I vår guide om slitage på leasingbilen kan du fördjupa dig i vad som är normalt och onormalt slitage.

Fördelar med privatleasing:

 • Ingen kontantinsats.
 • Månadskostnad där allt ingår.
 • Du kör alltid en ny bil.

Vid företagsleasing behöver företaget inte ställa upp med någon säkerhet.

Företagsleasing

Företagsleasing passar dig som använder bil i tjänsten, vill ha stenkoll på kostnaderna och slippa binda företagets rörelsekapital.

Hur fungerar företagsleasing?
Vid företagsleasing är det leasinggivaren (bilåterförsäljaren) som köper in bilen och leasar den till ditt företag. När leasinggivaren står som ägare av bilen behöver ditt företag inte ställa upp med någon säkerhet eftersom de har bilens värde som säkerhet. Dessutom är halva momsen är avdragsgill.

Leasingavgiften betalas månadsvis i förskott och du betalar lika stora hyror under hela avtalstiden. Vid företagsleasing samlas ofta leasingavgift, serviceavgift och försäkring på en och samma faktura vilket är smidigt då man får en bra översikt av alla kostnader kring bilen.

Vad leasingkostnaden blir beräknas utifrån bilmodell, extrautrustning och hur många mil bilen planerar att köras per år.

Finansiell leasing eller operationell leasing?

Det finns två typer av företagsleasing, finansiell leasing och operationell leasing. Finansiell leasing är den vanligaste formen och innebär att du som kund ansvarar för bilens restvärde. Operationell leasing är mer som en regelrätt uthyrning av bilen.

Vid finansiell leasing är du som hyr bilen den ytterst ansvariga för bilen under uthyrningsperioden. Skillnaden mot operationell leasing ligger i att leasingkostnaden ses som ett lån med bilen som restvärde. Leasingen belastar alltså företagets balansräkning.

Vid operationell leasing ägs bilen av leasinggivaren/återförsäljaren som även ansvarar för restvärdet. Bilen hyrs ut till dig till en fast avgift där alla omkostnader är inkluderade. Företag ska då redovisa kostnaden för bilen som hyra, vilket påverkar resultaträkningen direkt.

För företag finns även fler alternativ när det kommer till att äga eller nyttja en bilflotta.

Fördelar med företagsleasing:

 • Ingen kontantinsats.
 • Månadskostnad med allt på samma faktura.
 • Halva momsen är avdragsgill.
Det vanligaste vid bilköp som finansieras med billån hos återförsäljaren är att avbetalningen läggs upp på 36 månader.

Det vanligaste vid bilköp som finansieras med billån hos återförsäljaren är att avbetalningen läggs upp på 36 månader.

Billån med avbetalning

Billån passar dig som vill äga bilen, köra den under en längre period och är villig att gå in med en kontantinsats. Du äger kanske redan en bil som du kan byta in som kontantinsats.

Hur fungerar billån med avbetalning?
Om du vill äga din bil så kan du finansiera bilköpet med ett billån som du gör avbetalningar på varje månad. Köper du din bil med hjälp av ett billån hos en bilåterförsäljare har du möjlighet att samla allt på en faktura - avbetalning, ränta, försäkring och kostnad för eventuellt serviceavtal. Det gör att du får en bra överblick av dina bilkostnader.

För att få låna till ditt bilköp behöver du lägga minst 20% av bilens värde i kontantinsats. Du kan byta in din gamla bil eller ta en slant från sparkontot eller en kombination av båda. Det här alternativet passar dig som inte vill byta bil så ofta, vill du byta bil ofta kan privatleasing vara ett smidigare alternativ.

Rörlig ränta eller fast ränta?
Månadskostnaden påverkas av bilens pris och antal månader som du väljer att dela upp ditt köp på. Månadskostnaden förblir densamma hela avtalsperioden förutsatt att den rörliga räntan är oförändrad. Även om det inte hör till vanligheten så går det att binda räntan på även denna typ av billån, dock till en högre procentsats.

Det vanligaste är att köpet delas upp på 36 månader. Efter det kan du betala din restskuld, förnya ditt billån eller byta in bilen och köpa en ny bil.

Fördelar med billån med avbetalning:

 • Obegränsad körsträcka - ingen risk för övermilskostnad.
 • Lånet kan tecknas direkt hos bilhandlaren.
 • Du äger bilen och behåller den så länge du vill.

Om du tar ett privatlån via din bank kan du låna till hela beloppet utan krav på kontantinsats.

Privatlån

Privatlån passar dig som vill äga bilen men slippa betala en kontantinsats och vill låna via din egen bank.

Hur fungerar privatlån vid bilköp?
Om du finansierar ditt bilköp med ett privatlån som du tecknar hos din bank behöver du ingen kontantinsats. Det är för att du står som låntagare oberoende av vilken bil du ska köpa för lånet.

Bilen är inte pantsatt när du tar ett privatlån och du är begränsad av en viss körsträcka utan kan köra hur många mil du vill per år eller sälja bilen om du skulle vilja det. Du behöver ingen kontantinsats utan kan låna till hela beloppet.

Du kan köpa bilen från en bilhandlare eller privatperson och du bestämmer lånets återbetalningstid. Om du ska låna utan säkerhet brukar räntan oftast vara lite högre, men du slipper överraskningar och får en fast summa som du betalar av varje månad om du binder räntan.

Fast eller rörlig ränta?
En rörlig ränta på privatlånet, som följer reporäntan, brukar oftast leda till en lägre totalkostnad över tid. Samtidigt innebär det en högre risk eftersom du inte vet hur eller när reporäntan förändras, speciellt i tider av global obalans i världsekonomin.

Köper du bilen med hjälp av ett privatlån får du teckna eventuellt serviceavtal och försäkring separat. Vill du kunna teckna lån, serviceavtal och försäkring i ett svep på samma ställe och få allt samlat på samma faktura kan privatleasing eller finansiering med billån hos en bilåterförsäljare vara ett bättre alternativ för dig.

Fördelar med privatlån:

 • Ingen kontantinsats.
 • Obegränsad körsträcka.
 • Du äger bilen och kan sälja den när du vill.
Även om du kan köpa bilen kontant kan det vara mer fördelaktigt i längden att finansiera köpet på annat vis.

Även om du kan köpa bilen kontant kan det vara mer fördelaktigt i längden att finansiera köpet på annat vis.

Köpa bil kontant

Kontantköp av bil passar dig som vill äga din bil och har en stor slant på ditt sparkonto.

Hur fungerar kontantköp av bil?
Har du pengarna till bilköpet på ditt konto kan du så klart köpa bilen rakt av – utan lån. Köper du bilen kontant ger det dig en ekonomiskt flexibel situation på så sätt att du kan välja att sälja bilen när du vill. Men å andra sidan är dina pengar låsta i bilen och du kan inte investera i något annat.

Det kan vara smartare att finansiera bilköpet med ett lån till låg ränta om avkastningen på sparkontot är högre än lånekostnaden. Även om du klarar av att köpa bilen kontant kan det bli mer fördelaktigt i längden att finansiera den på annat vis.

Fördelar med kontantköp

 • Ingen ränta, avbetalning eller leasingavgift.
 • Obegränsad körsträcka.
 • Du kan sälja bilen när du vill och behålla den så länge du vill.

Vi erbjuder både privat- och företagsleasing samt avbetalningsköp.

FAQ

Vanliga frågor om bilfinansiering

Vem betalar skatt vid privatleasing?
Även om leasinggivaren äger fordonet vid leasing så anses du som brukare vara registrerad ägare. Det innebär att du ansvarar för fordons- och trängselskatt, försäkring och övriga avgifter.

Vad är nackdelarna med privatleasing?
Vissa tycker att leasingavtalets bindningstid på normalt 3 år är begränsande. Ett leasingavtal har du generellt inte rätt att säga upp i förtid. Du får också bara köra ett begränsat antal mil med bilen. Kör du mer än vad avtalet säger får du betala övermilskostnad. Även onormalt slitage på bilen vid återlämnandet debiteras.

Får man ha djur i leasingbil?
Egentligen inte. Djurhår och fläckar som kräver specialtvätt klassas inte som normalt slitage och kan komma att debiteras vid återlämnandet av bilen. Men att göra en professionell rekond brukar lösa detta. 

Är det fast eller rörlig ränta på billån?
Räntan är oftast rörlig som standard och justeras var 30:e dag. Även om det inte hör till vanligheten så går det att binda räntan på leveransdagen, oftast till en lite högre procentsats.

Varför ska man inte casha en bil?
För att pengarna blir låsta i bilen och du kan inte investera i något annat eller få avkastning på ett sparkonto. Du blir beroende av ett bra andrahandsvärde för att få tillbaka din investering. I längden kan det dock bli billigare om du har tänkt att äga bilen väldigt länge. Du slipper även räntor, amorteringar och leasingavgift när du cashar bilen.