Varningstriangel bredvid bil som stannat vid vägkanten på vintern.

Artikel

Checklista för oplanerade stopp i vinter

Bli ett proffs på vintervägarna. Här hittar du 15 smarta saker att ha i bilen när du blir stående längs vägen.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Gör bilen redo för allt

Motorstopp, fastkörning eller långa köer efter en olycka. Ibland händer det som inte ska hända och särskilt kännbart kan det bli om det sker mitt i den norrländska vintern. Vi har listat 15 saker som kan vara bra att ha i bilen under längre turer – ifall du blir stillastående med en kall bil.

Varma kläder 
Det blir snabbt kallt i en avstängd bil så se till att ha med dig varma byxor, tröjor, mössor och vantar.

Reflexväst
Det är viktigt att du syns för andra trafikanter när du rör dig runt bilen, se därför alltid till att ha extra reflexer i bilen. Detta är extra viktigt om du ofta kör på vägar som inte är så bra upplysta.

Spade/snöskyffel
På vintern är det lätt att köra fast, då är det bra att ha en spade nära till hands för att gräva loss bilen. Det finns smarta varianter som man fäller ihop och som tar minimalt med plats i bagaget. Snöborste och isskrapa är också bra att packa med.

Bogserlina
Nödvändigt för att dra loss din eller någon annans bil som kört fast eller fått motorstopp.


Har du kört fast kan det vara bra att ha en spade och bogserlina i bilen.

Har du kört fast kan det vara bra att ha en spade och bogserlina i bilen.

Ficklampa
På vintern är dagarna korta och om du blir ståendes med bilen är det bra med en ficklampa nära till hands. Extra smidigt är det med en pannlampa som du kan sätta på huvudet när du behöver skotta loss bilen eller göra något annat som också kräver att du har två händer fria.

Filt
Se till att utrusta bilen med en filt att värma dig eller dina passagerare med om olyckan är framme.

Grus i petflaska
När det är halt ute är det bra att ha tillgång till grus ifall du kör fast. Välj gärna en större modell på flaskan så kan du vara säker på att du har med dig tillräckligt mycket grus.

Startkablar
Oumbärligt hjälpmedel om bilbatteriet har gett upp. Finns det inga bilar i närheten som kan hjälpa till så kan en så kallad Starthjälp eller Jump starter vara bra att ha. Då kan du fixa det helt själv.

Förbandslåda
Utrusta bilen med en första hjälpen-låda ifall du eller någon i din bil gör sig illa. Se till att den är fullt utrustad med plåster och bandage med mera. Och se till att fylla på den igen om något används.

"Snacks är en god tröst i väntan på hjälp & särskilt viktigt när barnen är med."

Extra spolarvätska
Vintertid går det extra mycket spolarvätska och i vår del av landet kan det vara långt mellan de bemannade bensinmackarna. Så se till att ha en dunk extra i bagaget.

Powerbank
Dagens mobiltelefoner laddar snabbt ur i kyla så se till att alltid ha en fulladdad powerbank i din bil. Det underlättar både om du behöver ringa efter hjälp eller bara vill fördriva lite tid i väntan på att bilköerna ska börja röra på sig.

Varm dricka
Packa gärna med dig varm dryck vid en längre resa, för att värma dig och dina passagerare med om bilen blir stillastående.

Snacks
En god tröst i väntan på hjälp och särskilt viktigt om man har barn i bilen. Välj gärna sådant som är väl förslutet och har lång hållbarhet.

Ett extra ombyte/regnkläder
Ifall du blir blöt och kall är det alltid bra med ett extra ombyte.

Numret till vägassistans
Förvara alltid numret till vägassistans och andra viktiga telefonnummer i handskfacket i din bil om internettäckningen skulle vara otillräcklig där du är.

Om bilbatteriet har gett upp är det skönt att ha startkablar nära till hands.

Om bilbatteriet har gett upp är det skönt att ha startkablar nära till hands.

Minimera risken för bilproblem i vinter

5 tips som räcker långt

  • Fyll på spolarvätska och kontrollera att torkarbladen är i bra skick.
  • Kontrollera att motor- och kupévärmare fungerar. Att förvärma bilen sparar på miljön och visst är det trevligare att sätta sig i en varm bil? Läs mer i vår artikel om olika biluppvärmningssystem.
  • Torka rent tätningslisterna med en trasa och spraya silikonspray runt dörrarna och bakluckan så att de inte fryser fast.
  • Har du en bil med nyckellöst system? Läs i manualen och ta reda på hur du låser upp bilen ifall batteriet skulle laddas ur. Den mekaniska låskolven brukar vara dold under ett plasthölje vid handtaget.
  • Byt ut batteriet om det är gammalt. Kylan kan göra att motorn känns segare att starta. Byt ut det innan bilen helt plötsligt vägrar starta. Det kan vara enkelt att byta batteriet själv men ibland sitter det krångligt till och vara tungt att lyfta. Då kan man vända sig till en auktoriserad verkstad för att få hjälp.