Artikel

Välj rätt däck - spara pengar på bränsle

Undvik billiga däck, spara tusenlappar på drivmedel och få en säkrare bil.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Däck & bränsleförbrukning

Skicket på däcken påverkar bränsleförbrukningen på din bil. Med nya däck av bra kvalité kan du spara tusenlappar samtidigt som du får en säkrare bil.

Dina däck spelar en stor roll för hur mycket bränsle din bil drar. Mellan 20-30% av ett fordons bränsleförbrukning påverkas av däcken.

Är däcken gamla eller slitna behöver de bytas ut, speciellt ur säkerhetssynpunkt. Lär dig att upptäcka tecknen som avgör om du behöver köpa nya däck i vår artikel om däckskick

När du köper nya däck känns budgetdäcken ofta som ett bra alternativ i stunden. Men är du villig att lägga en extra peng på nya energieffektiva premiumdäck kan du snabbt sänka dina bränslekostnader och kompensera det lite högre priset.

"Tänk långsiktigt när du ska köpa nya däck."

Skillnaden på premiumdäck och budgetdäck
Tänk långsiktigt när du ska köpa nya däck. Att välja det billigare budgetalternativet är oftast inte det mest ekonomiska på längre sikt. Gummikvalitén i ett lite dyrare premiumdäck ger däcket en längre hållbarhet än budgetalternativet.

Dessutom brukar premiumdäck vara mer energieffektiva och ha ett lägre rullmotstånd vilket sänker bränsleförbrukningen och i och med det även din bränslekostnad. Så i längden kan du tjäna på att lägga några extra slantar när du köper nya däck.

Oavsett är det en bra idé att väga in däckens angivna bränsleeffektivitet i ditt beslut.

Fördelar med premiumdäck:

  • Håller längre, tack vare bättre gummikvalité.
  • Minskar bränsleförbrukningen, tack vare ett lägre rullmotstånd.
  • Är miljövänligare, då de inte behöver bytas ut lika ofta som budgetalternativen samt ger bilen ett lägre utsläpp av koldioxid tack vare den minskade bränsleförbrukningen.
En tankning räcker längre om du har rätt däck av bra kvalité på din bil.

En tankning räcker längre om du har rätt däck av bra kvalité på din bil.

Rullmotstånd påverkar bränsleförbrukning
Däcken har en direkt koppling till bilens rullmotstånd och påverkar cirka en femtedel av bilens bränsleförbrukning.

Du kan minimera hur mycket bränsle din bil drar genom att sänka rullmotståndet och på så sätt köra mer ekonomiskt. En lägre bränsleförbrukning betyder också att du kör miljövänligare, eftersom bilen har ett lägre utsläpp av koldioxid.

Skillnaden i bränsleförbrukningen mellan det bästa och sämsta däcket är cirka 90 liter per år. Besparingen under däckets hela livslängd blir cirka fem tankningar, 240 liter, (beräknat på förbrukning 0,7 l / mil, körsträcka 1 500 mil om året och 4 000 mil under däckens livslängd).

En personbil som har toppekonomiska däck i klassen B förbrukar cirka 0,1 liter mindre bränsle per 100 kilometer än en bil som har däck i klassen C.

Andra saker som också påverkar bränsleförbrukningen:

  • Däckens lufttryck. För lågt tryck ger högre rullmotstånd och ökad bränsleförbrukning. Ett felaktigt däcktryck gör att däcken slits ojämnt och kan även påverka fordonets styr- och körförmåga.
  • Din körstil. Ju fortare du kör, desto mer bränsle går det åt. För varje 10 km/h högre hastighet över 70–75 km/h du kör, så ökar bränsleförbrukningen med 0,5–1,0 deciliter per mil.
  • Extra vikt från last i bilen. En tyngre bil förbrukar mer bränsle.
  • Takräcke och takbox. Dessa tillbehör ökar luftmotståndet och bör monteras av när de inte används om du vill minska bränsleförbrukningen.
Se till att däcken har rätt lufttryck så att de inte riskerar ojämnt slitage.

Se till att däcken har rätt lufttryck så att de inte riskerar ojämnt slitage.

Se däckets kvalité på EU:s däcketikett
Idag har alla däck som säljs i Sverige en däckmärkning från EU som bland annat ska ange hur energieffektivt ett däck är, enligt den nya förordningen från 1 maj 2021. En bättre energieffektivitet innebär lägre rullmotstånd och rullmotståndet påverkar hur mycket bensin, diesel eller el din bil gör av med.

EU:s däcketikett är till för att du som däckköpare enkelt ska kunna få mer information och kunna välja däck som är säkrare och mer energieffektiva. Etiketten innehåller information om däckets våtgrepp, bränsleeffektivitet, ljud-/bullernivå, snögrepp och isgrepp.

Klassificeringskategorierna börjar från A (grön) och sträcker sig till E (röd). Klass A är bäst och klass E sämst.

Ett däck av hög kvalitet kan minska dina bränslekostnader markant. Med ett klass A-däck kan en bil exempelvis förbruka 0,1 liter mindre bränsle per 100 km än vid körning med ett klass B-däck. Om man jämför den bästa klassificeringen med den sämsta kan den årliga bränslebesparingen bli ungefär 90 liter.

I Skandinavien behöver man i många områden ha isgrepp under vintern och EU-märkningen gör det lättare att välja odubbade vinterdäck som är säkra. 

Isgreppsmärkningen gör skillnad mellan däck som lämpar sig för den hårda vintern i Norden och snögreppsmärkningen är tillåten på däck med en snöprestanda som är tillräckligt hög för de centraleuropeiska vintrarna. Dubbdäck är undantagna från EU:s däcketiketter.

I illustrationen nedan förklarar vi vad de olika symbolerna på däckmärkningen från EU innebär.

EU:s däcketikett innehåller information om däckets våtgrepp, bränsleeffektivitet, ljud-/bullernivå, snögrepp och isgrepp.

EU:s däcketikett innehåller information om däckets våtgrepp, bränsleeffektivitet, ljud-/bullernivå, snögrepp och isgrepp.

Däckslitage på elbilar
Att välja rätt däck till din elbil är viktigt för att få optimal räckvidd, bromsprestanda och livslängd på däcken.

Elbilar är generellt tyngre än klassiska bränslebilar. Vikten tillsammans med den omedelbara accelerationen och höga vridmomentet bidrar till en ökad belastning på däcken.

Därför är det extra viktigt att just elbilar har riktigt bra däck med robusta gummiblandningar och optimalt grepp för att balansera upp den lite längre bromssträckan som kommer med den ökade vikten.

Vid köp av nya däck till elbil är det därför viktigt att kontrollera däckens belastningsindex. På grund av vikten behöver elbilar helt enkelt starkare däck.

Däck som är gjorda för att klara en högre vikt kan ibland vara märkta med XL. XL står för Extra Load och visar att däcket har ett högt belastningsindex.

Däckets belastningsindex kan du hitta tryckt på sidan av däcket, näst sist på raden av däckmarkeringar, före hastighetsklassen. 

För att hitta information om vilket belastningsindex din bil kräver ska du kolla i registreringsbeviset. Belastningsindex anger hur mycket vikt ett däck kan bära vid normalt däcktryck. Med hjälp av denna markering kan du räkna ut maxlasten din bil kan ha. Kontakta en däckexpert för att få hjälp om du känner dig osäker.

På denna bild ser vi att däckets belastningsindex anges av siffran 82 vilket innebär 475 kg enligt tabellen nedan. Bokstaven V anger hastighetsindex som i detta fall är 240 km/h.

På denna bild ser vi att däckets belastningsindex anges av siffran 82 vilket innebär 475 kg enligt tabellen nedan. Bokstaven V anger hastighetsindex som i detta fall är 240 km/h.

Det är dock viktigt att veta hur man tolkar markeringen för belastningsindex. Denna anges inte i antal kilo som däcket klarar av att bära, utan anger ett nummer som används för att hitta maxbelastningen i tabellen nedan.

Ju högre nummer belastningsindexet är, desto mer vikt klarar däcket. Om däcket till exempel har belastningsindex 94 innebär detta att däcket klarar av 670 kg. Den totala lastkapaciteten för de fyra däcken under fordonet är då 2680 kg.

Tabellen visar hur man avläser däckets belastningsindex.

Tabellen visar hur man avläser däckets belastningsindex.

Vill du veta mer om vilka krav som finns på däck för personbil kan du vända dig till en däckverkstad eller trafikverket.

FAQ

Vanliga frågor om däck & bränsleförbrukning

Påverkar däcken bränsleförbrukningen?
Ja, ju högre rullmotstånd desto mer energi krävs för att föra fordonet framåt. Det är därför däckets rullmotstånd har en stor inverkan på bränsleförbrukningen.

Är dyrare däck bättre än billiga?
Ja, dyrare däck har generellt en högre kvalitet än budgetalternativen. De har oftast både bättre bränsleeffektivitet och våtgrepp.

Är det värt att köpa dyra däck?
Ja, i längden tjänar du på att köpa däck av bättre kvalitet som är lite dyrare. Kvalitetsdäck håller längre än budgetdäcken och bidrar till lägre bränslekostnader.

Vad är skillnaden på billiga och dyra däck?
Lite dyrare premiumdäck har ofta bättre gummikvalité vilket gör att de har längre hållbarhet än billigare däck och inte behöver bytas ut lika snabbt. Dyrare däck har även ett lägre rullmotstånd som bidrar till en lägre bränsleförbrukning.