Guide

Biltillbehören som förenklar ditt liv

Fjällresor, hundutställningar eller lämningar på förskolan – välj biltillbehör som passar din livsstil.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Utrusta din bil

Rätt biltillbehör kan underlätta din vardag och sätta guldkant på din fritid. Se till att utrusta din bil efter just dina behov. Inspireras av vår fullmatade guide.

Alla har vi olika behov när det kommer till tillbehör till bilen. Här hittar du tips på tillbehör som kan underlätta livet med bilen för dig med en aktiv livsstil, familj, djur eller ett jobb som innebär pendling.

Är du nyfiken på våra aktuella kampanjer - läs vårt kampanjblad.

Ta reda på vilka biltillbehör som passar er som barnfamilj bäst.

Ta reda på vilka biltillbehör som passar er som barnfamilj bäst.

Barnfamiljen

Maxa säkerheten & minimera slitage

Förenkla och planera för en smidig vardag och en aktiv fritid med hela familjen. Sätt säkerheten först och slipp oroa dig för onödigt slitage på bilen. Dessa fem saker gör billivet till en barnlek.

 • Solskydd kan skona dina barn från bländande strålar. Sätt gärna någon form av solskydd på sidorutorna bak i bilen. Det finns solskydd med sugpropp, rullgardiner och solskyddsfilm. Dessa skyddar mot sol i ögonen på både framåtvända och bakåtvända barn samt hjälper till att minska temperaturen i bilen.
 • Baksätesspegel hjälper dig att hålla bättre koll på barnen i baksätet och är dina ögon i nacken under bilfärden. De större modellerna ger dig bättre översikt av baksätet så välj med fördel en sådan.
 • Sparkskydd skyddar bilens säten från smutsiga barnskor. Det finns allt från enklare till mer avancerade modeller av sparkskydd med många funktioner och förvaringsfickor. En bra investering som sparar en klädseltvätt eller två.
 • Fönsterrengöringshandskar trollar bort smuts och kladdiga fingeravtryck på rutorna på nolltid. Dessutom brukar små hjälpredor inte ha något emot att att själva putsa rent med handskarna under bilfärden. Kul för de små – tidsbesparande för de stora.
 • Bilbarnstol är en självklarhet och det är värt att göra sin research innan man väljer rätt modell till sin bil. ISOFIX-fästen finns numer i de flesta nya bilar vilket gör monteringen enkel och minimerar risken för felmontering. Barn sitter alltid säkrast i baksätet oavsett om de har en bakåtvänd eller framåtvänd bilbarnstol. Det finns en uppsjö av olika bilbarnstolar dessutom finns det märkesanpassade bilbarnstolar för till exempel Audi, Volkswagen, Skoda, Seat och Cupra. I en annan guide kan du läsa mer om hur du väljer rätt bilbarnstol.

Vanliga frågor:

Hur lång ska ett barn vara för att sitta framåtvänd?
En framåtvänd stol rekommenderas tidigast från det att barnet är över 100 cm lång och har fyllt 4 år. Men rekommendationen är att sitta bakåtvänt så länge det går och helst till 5 år.

Får man ha solskydd på framrutan?
Nej, det är förbjudet enligt svensk lag att sätta tonad film på framruta eller sidorutorna fram.

Hur vet jag att sparkskyddet passar i min bil?
De flesta sparkskydd är utformade för att passa alla bilmodeller. Om du är osäker på passformen så kan du ta reda på måtten på innan du väljer.

Hitta de smartaste biltillbehören för dig som djurägare.

Hitta de smartaste biltillbehören för dig som djurägare.

Djurägaren

Anpassa efter djurets storlek

Att ta med sig hunden eller katten på resan ska vara enkelt. Se till att utrusta din bil för säkra resor med din fyrfota vän. Här är fem tillbehör som underlättar bilresor med djur.

 • Bilsele brukar passa lite mindre hundar och fästs enkelt i bilens vanliga säkerhetsbälte. Se till att välja en sele som är krocktestad och godkänd i Sverige. 
 • Sätesskydd minimerar antalet djurhår i baksätet. Sätesskyddet är enkelt att lägga ut och packa undan och kan bespara dig en storstädning av bilen.
 • Stor bur i bagaget är den säkraste lösningen för lite större hundar. Buren ska vara fastspänd med bilens lastöglor eller krokar så att den inte riskerar att ramla runt i bagaget vid kraftig inbromsning. Både bilåterförsäljare och djurbutiker som säljer burar kan hjälpa dig med monteringen.
 • Mindre bur för katter och små hundar fästs enkelt med hjälp av säkerhetsbältet på en passagerarplats. De flesta mindre burar kan spännas fast genom att spänna bältet genom burens handtag. På vissa nyare burar kan bältet även fästas i speciella fästanordningar i burens konstruktion.
 • Vattenskål är bra att ha under varma dagar i bilen. Bäst är om djuret har tillgång till vatten under hela transporten om ni ska resa långt, så kallade anti spill-skålar hindrar att vattnet stänker över.

Vanliga frågor:

Får man ha djur löst i bilen?
Nej, du får inte ha djur lösa i bilen. Djur ska sitta i en transportbur, bakom kraftigt lastgaller eller i en speciell sele kopplat till ett säkerhetsbälte. Har du en lös hund i bilen riskerar du böter på 1 500 kronor.

Får man ha djur i framsätet?
Djuret får inte störa manövrering eller sikten för föraren. Bäst är om djuret sitter i en bältad bur på passagerarsidan.

Hur spänner man fast kattburen i bilen?
Enklast och säkrast är att dra bilbältet genom handtaget ovanpå buren och trycka fast spännet i bälteslåset som vanligt. Då står de allra flesta burar kvar stadigt.

Se till att få plats med allt du behöver med rätt biltillbehör för din aktiva livsstil.

Se till att få plats med allt du behöver med rätt biltillbehör för din aktiva livsstil.

Sportig & aktiv fritid

Få med dig allt du behöver

En aktiv livsstil välkomnar smarta lösningar för extra packning och sportutrustning. Ska du cykla downhill i fjällen, ta en tur i skidspåret eller campa med vännerna kan du behöva dessa fem tillbehör som passar en aktiv livsstil.

 • Cykelhållare finns i flera olika modeller. Välj om du vill ha en cykelhållare som monteras på takräcket, dragkroken eller bakluckan. Takmonterade cykelhållare ger dig fri tillgång till bagageutrymmet, men kan vara svår att nå om du är kort. Dragkroksmonterade cykelhållare ger en bra lyfthöjd för de flesta men blockerar bagaget och fungerar inte i kombination med släp på samma sätt som en cykelhållare som är monterad på bakluckan. Se till att välja en cykelhållare som är anpassad för det antal cyklar som du vill transportera.
 • Takbox är perfekt om du vill få plats med skidutrustning, campingprylar eller annan packning. De fullbreda modellerna ger dig mycket extra packutrymme, det finns även smalare varianter i sportstorlek som ger dig möjlighet att få plats med en kajakhållare eller cykelhållare bredvid på ditt takräcke. Tänk på att välja en takbox i hållbart och köldhärdigt och UV-stabiliserat material och se till att takboxen är försedd med ett lås. Sedan kan det vara bekvämt om takboxen är öppningsbar från båda sidor och monteringen blir enklare om du väljer en modell med quick grip eller liknande.
 • Lastbox för dragkrok är perfekt om du inte har några takräcken på bilen och behöver använda bakluckan till annan last eller till exempel en hundbur. Dessa transportboxar är smidig förvaring för en golfbag eller annan utrustning. De finns i olika storlekar och är enkla att montera och plocka bort vid behov. Flera varianter är fällbara vilket gör att du fortfarande kan öppna bakluckan när lastboxen är monterad.
 • Hållare för sportutrustning gör det lätt och smidigt att ta med sig skidor, snowboard eller SUP-bräda på bilens tak utan att behöva en takbox. Perfekt för dig som packar lätt men ändå vill frigöra utrymme i bilen. Ett annat enkelt och säkert alternativ som dock tar upp utrymme i passagerarutrymmet är en speciell ski-bag med ett integrerat bälte som fästs i bilens bälteslås och hindrar skidor och stavar från att fara runt i passagerarutrymmet. Denna lösning passar bilar med ryggstöd som går att fälla ner eller ta bort i mitten av baksätet.
 • Kylbox designad för användning i bilar är en bra investering, speciellt under sommarhalvåret, om du reser långa sträckor eller om din fritidsaktivitet tar dig till långt bort från civilisationen. Välj med fördel en kylbox som både går att ansluta till ett 12 voltsuttag i bilen och ett vanligt 230 volts vägguttag så att du kan ta med dig kylboxen till ett eventuellt hotellrum eller fjällstuga.

Vanliga frågor:

Hur sätter man fast en cykel på bilen?
Genom att montera en cykelhållare på bilens dragkrok eller en takmonterad cykelhållare på bilens tak. Det finns även hållare för bakluckan om du inte har en bil med dragkrok.

Hur mycket drar bilen med takbox?
Bränsleförbrukning ökar med cirka 10% när det är en takbox monterad på bilens tak.

Måste man ha takräcke till takbox?
Ja, du behöver ha takräcken på bilen för att kunna montera en takbox. Det gäller även andra hållare för sportutrustning för biltaket. Kontakta din verkstad för montering.

Om du spenderar mycket tid i bilen krävs lite extra när det kommer till komfort.

Om du spenderar mycket tid i bilen krävs lite extra när det kommer till komfort.

Långpendlaren

Satsa på komfort & gadgets

Om du reser mycket i ditt jobb eller pendlar långa sträckor på fritiden är bilens komfort extra viktig. Det kan vara skönt att säkra bra sikt och ha smarta funktioner som lyfter körupplevelsen i vardagen. Här är fem biltillbehör som ökar komforten och säkerheten vid pendling.

 • Extraljus är något du garanterat kommer att uppskatta om du spenderar mycket tid på vägar utan gatubelysning. Med bättre sikt i gryning, skymning och mörker slipper du överanstränga ögonen och det minskar också risken för viltolyckor då du snabbare ser när något dyker upp intill vägen. Du kan välja mellan klotljus eller LED-ramp. Tänk på att fronten på nya bilar ofta är fylld av elektronik som parkeringssensorer, radar för aktiv farthållare, autobroms och kameror som kan begränsa vilken typ av extrabelysning som kan monteras. Be din verkstad om hjälp om du känner dig osäker på monteringen eller vilken typ av extrabelysning som passar just din bil.
 • Smartphonehållare kan vara skönt att ha även om du brukar koppla upp din telefon i bilen. Då har du full koll på den under hela bilfärden och den riskerar inte att ramla ner mellan några säten. Välj en smartphonehållare som inte skadar bilens inredning om du skulle vilja montera bort den en dag. 
 • Elektronisk P-skiva gör att du inte längre behöver komma ihåg att lägga fram och ställa in en traditionell P-skiva i vindrutan. Många elektroniska parkeringsskivor ställer automatiskt in tiden för ankomst när bilen parkeras och växlar automatiskt mellan sommar och vintertid. Det enda du behöver tänka på är att byta batteri. 
 • Klädhängare skonar din jacka eller kavaj från skrynklor. Flera bilmärken har klädhängare som är anpassade till bilens interiör och är enkla att montera. Helt klart snyggare och säkrare än en löst hängande galge i bilen.
 • Punkteringssats hjälper dig att själv täta en punktering som är upp till 6 mm på cirka 10 minuter. Med hjälp av ett reparations-kit med tätningsmedel och kompressor kan du fortsätta din resa upp till 200 km vilket ger dig en möjlighet att ta dig hem eller till en däckverkstad för att reparera eller byta till ett nytt däck.

Vanliga frågor:

När får man använda extraljus?
Extraljus får användas när körförhållandena kräver helljus. I samband med att helljuset används får du även använda extraljuset.

Hur länge kan man köra med punkteringsspray?
Upp till 200 km i en begränsad hastighet, läs instruktionerna på ditt på punkterings kit.

Är elektronisk p-skiva godkänd?
Ja, du får använda dig av en elektronisk P-skiva i stället för den klassiska pappersmodellen. Saknar du helt P-skiva funkar även en handskriven lapp där du anger tid enligt regelverket.

Se våra aktuella kampanjer i vårt kampanjblad.