Artikel
Biltillbehören som maxar säkerheten
Alla får problem med bilen ibland. Då kan rätt biltillbehör rädda din dag.
Margareta Björk
Content Manager
Fem bra saker att ha i bilen
Oavsett om du har ny eller gammal bil så kommer du förmodligen att råka ut för någon form av oförutsedd händelse under ditt liv som bilförare. För att slippa de värsta fadäserna eller åtminstone göra en jobbig situation lite lättare kan det hjälpa att ha rätt biltillbehör i bilen.
Det finns en uppsjö av olika biltillbehör som gör din bilresa säkrare. Därför har vi har valt ut våra topp fem favoriter. Har du dessa fem tillbehör i bilen klarar du de flesta kniviga situationer.
Varningspuck
Blir du stående längs vägkanten på grund av en punktering, viltolycka eller motorhaveri är det viktigt att synas bra. Speciellt på en väg som saknar belysning, är smal och har skymd sikt.
Varningstriangel ska givetvis också upp men varningspucken gör dina medtrafikanter extra uppmärksamma på att något har skett på vägen längre fram. De flesta sänker automatiskt farten när de ser blinkande varningsljus vilket ger dig en säkrare miljö i och kring din bil när du blir stillastående.
De flesta varningspuckar har en magnet som gör att du kan fästa den på bilen eller på vägräcket.
Jumpstarter & powerbank
Att bli stående på en kall parkering mitt i vintern med urladdat batteri är jobbigt. Och ännu krångligare om det sker på en plats långt ifrån bebyggelse och starthjälp.
Men med en jumpstarter & powerbank i bilen har du alltid starthjälpen med dig. Är batteriet urladdat så kan du använda en jumpstarter för att starta din bil på egen hand. Vissa modeller fungerar även som en powerbank som du kan använda för att ladda mobiltelefon, surfplatta och dator med hjälp av usb-portar. Det kan verkligen vara en fin räddning när telefonens batteri är slut och du behöver ringa efter bärgning till exempel.
Om du ser till att ha en varningspuck i bilen kan du göra dig extra synlig när du blir stillastående med bilen längs vägen.
Punkteringssats
En punktering kommer aldrig lägligt. Som tur är finns flera olika typer av reparations-kit som gör att du tillfälligt kan laga en mindre punktering. Med hjälp av ett reparations-kit med tätningsmedel och kompressor kan du själv täta en punktering som är upp till 6 mm. Du kan sedan köra upp till 200 km till närmaste däckverkstad eller hem för att reparera eller byta till ett nytt däck. De flesta bilmärken har ett reparations-kit som passar just din bil och dina däck.
Räddningshammare
Om olyckan är framme och du behöver ta dig ur bilen kan en räddningshammare vara till hjälp. En räddningshammare krossar bilrutor och ger dig möjlighet att ta dig ur bilen snabbt. Räddningshammaren kan även komma till användning om du anländer först till en olycksplats och behöver hjälpa någon annan ur en krockskadad bil. Vissa räddningshammare har även en kniv som kan skära av bälten.
Det finns roligare saker att göra än att stå och vänta på en bärgningsbil. Har du en jumpstarter och punkterings-kit i bilen kan du fixa både en punktering och ett urladdat batteri på egen hand.
Lastnät & galler
Lösa föremål i bilen är en säkerhetsrisk vid kraftiga inbromsningar och kollisioner. Då kan saker slungas runt i bilen och träffa både förare och passagerare. Ett lastnät som håller väskor på plats i bagaget löser den säkerhetsrisken. Ett lastgaller som stänger av mellan bagage och baksäte funkar på samma sätt.
Snöskyffel
Oavsett om du har råkat köra in i en snödriva, kanat ner i diket eller bara fått en plogvall uppskottad bakom din parkerade bil så kommer du att tacka dig själv för att du packat med dig en snöskyffel i bilen. Det finns hopfällbara varianter som knappt tar någon plats men som är värda sin vikt i guld när du verkligen behöver den.
Läs även:
Biltillbehören som förenklar ditt liv
Checklista för oplanerade stopp i vinter