Artikel

Fixa lackskadan med rätt bättringsfärg

Lackstift, lackspray och klarlack – vi reder ut vad som behövs för att få ett snyggt resultat.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Gör det själv

Använd bättringsfärg för att radera små repor och stenskott från bilens lack. Med rätt nyans på bättringsfärgen blir lacken felfri igen.

Fixa stenskott & repor med bättringsfärg
Se över lacken på din bil ordentligt på våren efter att du tvättat och städat den. Då har du ett bra utgångsläge att hitta eventuella stenskott och repor i lacken.

Rätt underhåll kan förlänga bilens livslängd. Har din bil fått skador som stenskott eller repor på lacken kan det vara en bra idé att åtgärda dessa innan det leder till större skador i form av rost.

Lackstift och lackspray är en smidig lösning för dig som vill fixa lacken själv. Vi hjälper dig att hitta rätt produkter med bättringsfärg för att lyckas.

Alla bilar drabbas någon gång av repor eller stenskott i lacken. Med bättringsfärg i form av lackstift eller spray kan du fixa skadan hemma.

Alla bilar drabbas någon gång av repor eller stenskott i lacken. Med bättringsfärg i form av lackstift eller spray kan du fixa skadan hemma.

Rätt färgkod på bättringsfärgen
I bilens instruktionsbok står det ofta var du kan hitta bilens färgkod. Färgkoden är bra att ha när du ska hitta rätt bättringsfärg till din bil.

Det kan vara en utmaning att hitta en perfekt färgmatchning till just din originallack och nyanser kan speciellt variera om färgen blandas för hand.

På Berners tar vi hjälp av den senaste tekniken och PPG:s färgsystem. En maskin som kallas Moonwalk kan på digital väg blanda färg med en precision på 0,01g. Man skriver bara in bilens registreringsnummer och så blandar maskinen en billack i samma färgkod som när den lackeras i fabriken.

Vår färgmaskin, Moonwalk, blandar färg med en precision på 0,01g.

Vår färgmaskin, Moonwalk, blandar färg med en precision på 0,01g.

Välj mellan lackstift och lackspray
För dig som vill fixa repor och stenskott i lacken hemma finns bättringsfärg både i form av stift och spray. Lackstift är ett flytande ytlackeringsmedel som stryks på med pensel. Lackspray har samma innehåll men sprayas istället på ytan. Sprayfärgen passar bra för större ytor och lackstift för mindre skador. Annat som man behöver ta hänsyn till är:

  • Täckförmåga. Solida färger har bättre täckförmåga än effektlacker. En bil vars lack har en pärleffekt kan behöva fler lager.
  • Torktid. Torktiden påverkas av hur tjockt lager du applicerar. Se till att färgen torkar ordentligt innan du applicerar nästa lager.
  • Finish. För att försegla färgen och uppnå samma glans som originallacken avsluta med klarlack som också finns på spray- eller penselflaska. Du kan med fördel även polera för extra fint slutresultat.
Så här ser det ut när vår färgmaskin har doserat färg. Detta blandas sedan i en maskin för att bli den perfekta grå nyansen.

Så här ser det ut när vår färgmaskin har doserat färg. Detta blandas sedan i en maskin för att bli den perfekta grå nyansen.

Så använder du bättringsfärg
Vid små skador: Har du några enstaka stenskott eller mindre repor passar ett lackstift bra. Du börjar med att rengöra det skadade området och ser till att få bort all smuts och fett.

Sedan applicerar du ett lager färg i skadan, det behövs oftast två lager. Har du en metallicfärg eller pärleffekt på lacken ska du även lägga på ett lager klarlack för att få fram effekten och djupet på bästa sätt. När allt torkat kan du sedan polera ytan för en fin finish.

Vid större skada eller rostangrepp: När skadan är större eller har fått rostangrepp behöver du göra lite mer förarbete. Efter rengöring behöver du slipa bort rosten med ett sandpapper. Sedan stryker du på en rostskyddsprimer och målar på en grundfärg innan du penslar på lackfärgen och avslutar med klarlack och polering. Känner du dig osäker på att behandla rostangrepp på egen hand så kan du lämna in din bil till en lackverkstad så gör de jobbet åt dig.

Steg för steg:

  1. Rengör. Avlägsna smuts och fett. Slipa bort eventuell rost.
  2. Skydda. Skydda bilens plåt med rostskyddsprimer.
  3. Grunda. Kulören framhävs bättre om ytan målas med grundfärg.
  4. Måla med bättringfärg. Fyll noggrant det utvalda området med lackstift eller spray.
  5. Klarlacka. För ökat skydd och mer djup i kulören.
  6. Polera. Avsluta med att polera lacken för en fin finish.

På vår lackverkstad i Sundsvall blandar vi rätt nyans på din bättringsfärg digitalt med hjälp av en färmaskin. Vi behöver endast ditt registreringsnummer. På vår hemsida kan du läsa mer och beställa bättringsfärg.

FAQ

Vanliga frågor om bättringsfärg

Vad är bättringsfärg?
Det är en lackfärg i samma kulör som bilens originallack som används för att laga mindre skador som stenskott och repor. Bättringsfärg finns både som spraylack och lackstift som penslas på med en pensel som finns i locket på flaskan (likt ett nagellack).

Hur hittar jag bilens färgkod?
I bilens instruktionsbok kan du läsa dig till var på bilen du kan hitta färgkoden. Med hjälp av registreringsnumret kan återförsäljaren eller lackverkstaden hjälpa dig att hitta rätt färgkod.