När elbilen är ansluten till elnätet förbrukar du inte någon energi från batteriet när du förvärmer eller kyler bilen.

Artikel

Fem tips för en enkel vardag med elbil

Effektiv laddning, maximerad räckvidd och smidiga appar – så optimerar du livet med elbil.

Margareta Björk

Margareta Björk

Marknadsassistent

Få drömtillvaro med elbilen

Idag finns det en mängd olika modeller av elbilar. Att köra elbil ska vara kul och bekymmersfritt. Få ut det mesta av din elbil och slipp räckviddsångesten med dessa fem tips.

Småladda när du gör ärenden
Försök att ladda ofta i vardagen. Gör du ärenden så försök att hitta en laddplats utanför och ladda de minuter som du är på affären, restaurangen eller gymmet. Även om du kanske inte behöver ladda där och då. Det gör att batteriet håller en jämn och bra temperatur vilket är gynnsamt för räckvidden.

Installera laddbox
Enklaste sättet att ladda din elbil är att göra det hemma under natten, då är även elen som billigast för dig som eventuellt har timpris på el.

Kan man ladda elbilen i ett vanligt vägguttag? Rent praktiskt, ja, men för hemmaladdning rekommenderas alltid att du installerar en laddbox. Ett vanligt vägguttag inte är anpassat för att belastas med så hög effekt under en längre tid så risken finns att vanliga uttag och kablar blir överhettade.


Fixa perfekt klimat och komfort
Visst är det skönt att sätta sig i en lagom varm eller sval bil – oavsett årstid? Förvärm eller kyl gärna bilen under laddning innan start på vintern eller sommaren. I de flesta nya elbilar kan du tidsinställa uppvärmningen eller starta uppvärmningen genom elbilens app. När elbilen är ansluten till elnätet förbrukar du inte någon energi från batteriet under uppvärmningen.

Installera en app med laddkarta
Det smidigaste sättet att få koll på var närmaste laddstation finns är att hämta hem en app med laddkarta. I de flesta appar kan du också se om laddstolparna är lediga eller upptagna. Laddkartorna är även bra att utgå ifrån när man planerar en långkörning. Om du söker bästa appen för laddstationer så kan du testa ChargeFinder, A Better Route Planner och Google Maps.


Hämta hem en app så får du snabbt koll på var närmaste laddstation finns.

Hämta hem en app så får du snabbt koll på var närmaste laddstation finns.

Så maximerar du räckvidden
Minusgrader påverkar elbilens räckvidd negativt och när det blir kallare laddas batteriet ur snabbare. Så ha det med i beräkningarna när du planerar dina laddningsstopp under vintern. Även laddningstiden påverkas av kylan. Är bilen kall kommer det att gå långsammare att ladda än när temperaturen på batteriet är normal. Här är några fler sätt att maximera räckvidden:

  • Parkera bilen i ett garage eller förvärm bilen under laddningen innan avfärd på vintern. Är det kallt går mycket el till att bara värma upp batteriet.
  • Håll bilen fri från snö som innebär extra vikt.
  • Se till att alltid ha perfekt tryck i däcken. Så lite som 0,3 bar för lågt tryck i däcken kan påverka elbilens räckvidd märkbart. Motståndet gör att bilen förbrukar extra energi.
  • Använd stolsvärmen och rattvärmen istället för att köra värmen i kupén på max, det är mycket mer energieffektivt. Mössa, handskar och halsduk ska inte heller underskattas.
  • Ladda elbilen i anslutning till avfärd och ladda längs vägen så fort du får tillfälle.

Här hittar du vårt utbud av elbilar.

Du sparar batteri och ökar räckvidden om drar ner värmen och använder stolsvärmen och rattvärmen istället.

Du sparar batteri och ökar räckvidden om drar ner värmen och använder stolsvärmen och rattvärmen istället.