Kvalitet och hållbarhet på Berners.
Vårt miljöarbete ska präglas av att hela tiden bli bättre och vara öppen för förändringar i omvärlden.
Berners miljöpolicy
Årshjul inom arbetsmiljö

Under 2019 genomfördes en tre dagar lång utbildning i OSA, Organisatorisk och Social Arbetsmiljö för chefer, skyddsombud m.fl.
Efter utbildningen togs ett gemensamt mål fram för arbetet inom arbetsmiljön på Berners. Det övergripande målet är att vi ska vara 97 procent friska. 2019 var friskhetsindex 96,98 procent. Ytterligare ett av delmålen var att ta fram ett årshjul för SAM, systematiskt arbetsmiljöarbete för att säkerställa att de olika aktiviteterna genomförs och följs upp. Aktiviteterna under året ser ut enligt följande:
-
Kvartal 1
Skyddsronder (riskanalyser), medarbetarsamtal och brandöversyn (1 gång/mån).
-
Kvartal 2
Skyddskommitté (lokalt), lönesamtal (klart sista april), semesterlistor (klart sista april) och brandöversyn (1 gång/mån).
-
Kvartal 3
Skyddsronder (riskanalyser), medarbetarsamtal (uppföljning), inventering av utbildningsbehov inom arbetsmiljö och brandöversyn (1 gång/mån).
-
Kvartal 4
Skyddskommitté (hela bolaget), arbetsmiljöutbildning (nya chefer och ansvariga), brandövning (rutiner vid brand) och brandöversyn (1 gång/mån).
Våra certifikat

Hållbar utveckling
Den 25 september 2015 antogs Agenda 2030, en universell agenda för hur länderna ska jobba för hållbar utveckling under de närmaste åren. I agendan finns det 17 globala mål som innefattar alla tre dimensionerna av hållbarhet – social, ekonomisk och miljömässig. Varje mål har en rad delmål och en rad indikatorer som gör det möjligt att mäta framstegen. Vi på Berners har inledningsvis valt att fokusera på fem av målen. Mål 3, 5, 7, 8 och 13.
-
Mål 3, god hälsa och välbefinnande
Gällande mål 3 lägger vi främst resurser på våra medarbetare. Friska och engagerade medarbetare är en förutsättning för att Berners ska finnas och vara lönsamt.
-
Mål 5, jämställdhet
Mål 5 är en utmaning för oss eftersom vi vill ha fler kvinnor i branschen och på Berners än vi har idag. Under 2019 tog vi in vår första kvinnliga styrelsemedlem, Johanna Stridsman Hjelm. En kvinna med hög kompetens och lång erfarenhet inom digitalisering och framtid där vi har stor potential att utveckla oss kopplat till hållbarhet. I och med att Johanna kom in på Berners så startade vi också ett digitaliseringsråd där vi jobbar med utveckling inom digitalisering.
-
Mål 7, hållbar energi för alla
Under hösten gjorde vi en energikartläggning för alla våra fastigheter och i och med det såg vi att vi kan bidra mycket med fokus på mål 7. Vårt mål är att vi ska minska vår energipåverkan med 30% till 2030, ett tufft mål men vi har allt att vinna och inget att förlora.
-
Mål 8, anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
För att säkerställa arbetsmiljön samt se till att vi bidrar till den ekonomiska tillväxten i samhället tog vi ett beslut om att arbetsmiljöcertifiera oss under 2020-21.
-
Mål 13, bekämpa klimatförändringarna
Vårt femte mål är mål 13, där vi direkt är med och påverkar regeringens mål om ett fossilfritt Sverige. Genom våra varumärken och Volkswagenkoncernens utveckling av elektrifiering ser vi att vi starkt kommer att bidra till den elektrifiering hela vår bransch rör sig mot. Där ser vi att vi har en viktig uppgift i att utbilda om och visa på att möjligheterna för de olika fossilfria fordonen som kommer inom kort.
Vilka som arbetar med dessa frågor i Bernerskoncernen är:
Miljötänkarna
Hos Berners i Östersund finns en grupp medarbetare som verkligen ser till att företaget ligger i framkant med miljöarbetet. Miljötänkarna har funnits på Berners sedan 2003 och har under tiden sett till att miljövården lyfts upp högt på dagordningen.

– Inledningsvis hade vi hand om fyra arbetsuppgifter men under årens lopp har detta utvecklats till 25 viktiga uppdrag, berättar arbetsledaren Larsa Israelsson.
Gruppens uppgifter innefattar en hel del, bland annat ser man till att farligt avfall såsom gamla bilbatterier, glykol och oljefilter sorteras och tas om hand på rätt sätt. Man tar även emot inkommande gods, pressar wellpapp och tar hand om pappersåtervinningen från kontorsytorna.
– Det är kul, det känns som om man är en del av företaget, säger Johan som sorterar inkommande gods. Kristina Wallin som bland annat sköter wellpapp-pressen håller med.
– Man pratar med alla, man är en i gänget. Larsa berättar att gruppen även tar egna initiativ och försöker hitta på smarta lösningar för att utveckla miljöarbetet ytterligare.
– Tidigare slängdes de flesta plastdetaljer som kofångare och hjulhus som vanligt avfall men gruppen har lyckats se till att det mesta i stället kan återvinnas hos den lokala miljöstationen.
Berners medarbetare är oerhört stolta över arbetet som Miljötänkarna gör.