Volkswagen Audi CUPRA Skoda SEAT VW Transportbilar El- och mopedbilar

Sök efter

  • Audi
  • Peter
  • Takbox
  • Bilrekond
(Tryck på Esc för att stänga)

Personalbilsförmån.

Så fungerar det för dig som arbetsgivare.

Vad är en personalbil?

Personalbil är en förmån som du med ett företag kan erbjuda dina anställda utan att det innebär någon kostnad för dig som arbetsgivare. Att erbjuda personalbil kan därför vara ett enkelt sätt att göra sig attraktiv som arbetsgivare och just nu är det populärare än någonsin att inte själv äga sin bil. Kort och gott kan förmånen beskrivas som att arbetstagaren får ut en lägre nettolön i utbyte mot en ny och säker bil, utan att behöva lägga en kontantinsats.

Så påverkas du som arbetsgivare.

Personalbilen som förmån består av två delar. Ett bruttolöneavdrag och ett förmånsvärde.

Förmånsvärde.

Förmånsvärdet för en specifik tjänstebilsmodell fastställs av Skatteverket och den summan lägger du på arbetstagarens bruttolön. Därefter drar Skatteverket en inkomstskatt baserat på den totala summan av förmånsvärdet och arbetstagarens bruttolön.

Bruttolöneavdrag.

Bruttolöneavdraget innebär att du som arbetsgivare betalar kostnaden för förmånsbilen istället för att arbetstagaren betalar kostnaden för sina redan skattade pengar. Det innebär som nämnt tidigare att arbetstagaren får en lägre nettolön utbetald, men slipper å andra sidan betala bilens kostnader efter att skatten redan har dragits.

För dig som arbetsgivare innebär bruttolöneavdraget dessutom minskade arbetsgivaravgifter och en lägre bolagsskatt, vilket gör att både arbetstagare och arbetsgivare tjänar en slant på detta.

Tänk på!

Eftersom du och ditt företag står som leasingtagare hos oss som bilhandlare så är det viktigt att du och arbetstagaren har upprättat ett föraravtal. I det anger ni vilka kostnader som ska ingå i löneavdraget. Det bör också framgå att du som arbetsgivare har rätt att fakturera kostnaderna för personalbilen om ingen lön skulle finnas att dra av.

På nätet hittar du flera exempel på färdiga avtalsmallar som du kan använda dig av för att enkelt komma igång.

Vill du veta mer? Varmt välkommen att ta kontakt med oss.

Kontakta oss.

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss så snart vi kan.